Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) investeert €12 miljoen in 80 lokale klimaatprojecten in Vlaanderen. 'Voor de renovatie van het politiecommissariaat en de verbouwing naar kunstencampus in Herentals voorzie ik €187.500 voor de factor klimaat en duurzame mobiliteit', zegt de minister.

'Met het totale pakket van €12 miljoen maken we 80 heel concrete lokale klimaatprojecten mogelijk. De invulling van de verschillende projecten is divers, maar er wordt dus vooral ingezet op renovatie en duurzame mobiliteit.

Het is logisch dat daar de focus ligt, want twee derde van de Vlaamse uitstoot buiten de energie-intensieve sectoren is afkomstig uit de transport- en gebouwensector. Daarnaast zijn er projecten rond alternatieve energiebronnen, natuur en voedsel."

Politiecommissariaat en kunstencampus krijgen PV-zonnepanelen

'Op de Molenvest In het centrum van Herentals staat een Belgacom/Proximusgebouw uit 1968', vervolgt Van den Heuvel. 'Het stadsbestuur besliste dit gebouw aan te kopen om het te renoveren en de teken- en muziekacademie erin onder te brengen en het politiecommissariaat in dit gebouw te behouden.

Gedurende het volledige traject staan verschillende doelstellingen rond klimaat centraal:

  • Streven naar modal shift: door de concentratie van nabijgelegen openbare en publieke functies zoals onderwijsinstellingen, bibliotheek en cultuurcentrum zal een wederzijdse versterking ontstaan. Bovenstaande functies liggen allen op wandelafstand van elkaar, het stadscentrum en het station. Bezoekers kunnen zich snel en gemakkelijk met de fiets of te voet verplaatsen. In het gebouw werden tevens ruime fietsenstallingen voorzien.
  • Streven naar geringe impact op het milieu en duurzaam ruimtegebruik: door de bewuste keuze voor het herbestemmen van een bestaand gebouw wordt sloopafval uitgespaard. Bovendien moet er geen onbebouwde oppervlakte buiten de stadskern aangesproken worden waardoor er gestreefd wordt naar een duurzaam ruimtegebruik.
  • Het aanspreken van hernieuwbare en groene energievormen: zo zal er een uitgebreid fotovoltaïsch zonne-energiesysteem uitgebouwd worden.
  • De realisatie van een vooruitstrevend energetisch performant gebouw: tijdens het ontwerp werd er niet alleen voldaan aan de wettelijk opgelegde EPB-eisen, maar werd de uitdrukkelijke eis geformuleerd om het BEN-niveau te behalen', besluit minister Van den Heuvel. (pp)

Foto archief Nnieuws Johan Temmerman.